lauantai 15. syyskuuta 2012

Great Baikal

Baikal-jarvi loydetty ja komeahan se oli! Ihan kasittamatonta ajatella, etta yhteen jarveen (vs kaikki kotimaasta loytyvat latakot) menee n.25% kaikesta maailman makeasta vedesta. Siirryimme Irkutskista Baikalille Ankaraa pitkin lautalla ja asettauduimme ihanaan Listvyankan vuoristokylaan. Koko kyla asettuu pitkalti yhden rantakadun varteen ja on taynna ihania tunnelmallisia, vanhoja puutaloja! Olgan guesthousessa asustaessa tuli ihan Hamina ja lapsuusajat mieleen... Aiemman junamatkan lupaama syksy unohtui jalleen Listyvankan helteessa; paivisin lahemmas +25, iltaisin/oisin kylla paleltiin.

Ensimmaisena paivana "lammittelimme" kiipeamalla Chersky Peakin nakoalapaikalle ensin kavellen ja loppumatkan suksihissilla. Reippaina tyttoina paatimme tokana paivana tehda Listvyankasta paivan patikointi/vaellusretken viereiseen Bolshiye Kotyn kylaan. Ajatuksena ~22km vaellus tuntui ihan leppoisalta tavalta viettaa aurinkoinen paiva jarvella! Mutta "leppoisa" ei ollut enaa se sana mika oli mielessa, kun olimme talsineet ensimmaiset 1h 20min pelkkaa ylamakea. Onneksi sen jalkeen sai kulkea valilla tasaistakin maastoa ja alamaet tuntui ihan luksukselta! Luonto ei nain suomalaisen silmin katsottuna ollut mitenkaan kovin eksoottista, paljon koivu- ja havumetsaa, mutta matkan varrella naki myos aivan mielettomia maisemia jarvelle pain!

Kyseinen vaellus on mahdollista tehda omatoimisesti tai oppaan kanssa. Karsivallisyydella ja pienella suuntavaistolla matka on mahdollista tehda yksin, mutta nain jalkeen pain ajatellen opas ei olisi ollut ehka ollenkaan huono idea. Tekemamme reitti on osa Great Baikal Trailia ja internetin mukaan reitti on merkitty oranssein nauhoin. Emme nahneet matkalla yhden yhta oranssia nauhaa tai merkkia... Kyltteja taisi koko kuuden tunnin aikana tulla vastaan 2-3kpl. Koko reitti on hyvin kapeata polkua ja paikka paikoin hyvin huonossa kunnossa! Polkua on valilla hankala erottaa maastosta ja rinteesta, jota reunustaa mukavasti vierivat kivet tai hiekka (allekirjoittanut kavi myos testaamassa yhden naista"liukumaista" takalistollaan rikkoen onneksi vain hieman ihoa, housut ja kellonsa!). Matkalla on myos muutamia upeita, mutta hurjia kallion kielekkeita, joista matkaa alas onkin jo hieman enemman eika minkaanlaisia kaiteita (tietankaan!) ole. Vain Venajalla!

Saavuimme perille Bolshiye Kotyn juuri ajoissa klo 16.30 veneeseen. Jota ei koskaan tullut... Koko kylassa on vain muutamia kymmenia taloja, joista suurin osa on kesamokkeja ja parin tunnin aikana naimme koko paikassa lisaksemme vain yhden henkilon (venalainen&humalassa). Loppu hyvin kaikki hyvin, kun onnistuimme ylipuhumaan (lahjomisesta ei voida puhua koska lahjusta ei otettu vastaan) rikkaiden venalaisturistien yksityis purjeveneen kapteenin viemaan meidat takaisin Listvyankaan ja ehdimme viela saunaankin!

Listvyanka

Me @ Olga's Guesthouse

Mari & Chersky Peak

Listvyanka iltasella Olgan pihalta.

Matkan varrelta Bolshiye Kotyyn


Viime yona jatimme Venajan taaksemme ja jatkamme nyt matkaa Mongolian puolella. Junamatka kesti yhteensa n.30h, joista lahemmas 10 tuntia seisoimme vuorotellen pihalla ja vuorotellen lukkojen takana junassa erilaisten viisumi ja rajakaytantojen vuoksi. Kestoaan raskaampi matka etenkin nain nenat tukossa ja kurkut karheina matkaa tehden. Kaipa jokaisessa kaupungissa on jollakin tavalla oma viehatyksensa, mutta ainakaan ensivaikutelmalla ei Ulanbaatar onnistunut meita tanaan hurmaamaan. Mutta katsotaan mita tulevat paivat tuo tullessaan!

UB ei ehka hurmannut viela, mutta tama hostellin pieni maskotti (Marin kanssa nimetty se Prinsessa Pissatassuksi aka Pissis) hurmasi heti. Joku tunteeton p oli heittanyt pikku murun muovipussissa roskikseen, edelliset asukkaat adoptoineet hanet eilen ja nyt me jatkamme vierihoitoa. Janne mitas jos ma tuon Morrille kaverin....?? :)

UB ensimmainen virallinen nahtavyys chek!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti